top of page

Een nieuw hoortoestel voor opa

‘Ik hou van mijn oren en mijn hoortoestel omdat…’

Mijn opa zit naast me tijdens ons kerstdiner in onze gemoedelijke huiskamer. Onze buiken zijn rijk gevuld, de borden leeggegeten, we zitten met de familie aan onze donkerhouten eettafel die warm is aangekleed met kaarslicht.


‘Ik hou van mijn oren en mijn hoortoestel omdat…?‘, mijn opa legt zijn hand op mijn schouder en kijkt me vanonder zijn ronde bril vragend aan. Ik weet niet zo goed wat te antwoorden bij de plotse vraag en ik voel een tikkende klok als ik in opa’s lachende triomfantelijke bruine ogen kijk. ‘Jij houdt toch juist helemaal niet zo van je oren en je hoortoestel?’, vraag ik verwonderd aan opa.

Zelfverzekerd deelt hij: ‘Ik heb deze prijsvraag beantwoord en weet nu al voor de volle honderd procent dat ik de hoofdprijs ga winnen. Er zijn maar liefst 2000 prijzen die weg worden gegeven, maar mijn antwoord is nu al het beste van allemaal.’ Ik kijk met grote glimlach naar mijn 92-jarige vitale opa, ik geniet van hoe hij zo ongegeneerd vol van zichzelf en de door hem bedachte zin is.

‘Wat is de hoofdprijs?’, vraag ik geïnteresseerd. Opa zegt vastberaden: ‘Ik heb straks een nieuw hoortoestel dat ruim 4000 euro waard is, dan hoor ik echt alles.’ De hele familie aan tafel lacht. We weten allemaal hoe opa kan klagen over hoortoestel na hoortoestel. Geen enkele zorgt er tot nog toe voor dat opa daadwerkelijk hoort. Hardop herhaal ik de zin nogmaals en doe ik een poging. ‘Ik hou van mijn oren en mijn hoor toestel omdat… ik er zo geweldig mee kan horen en ik er allesbehalve over klaag.’

Opa schudt lachend van nee en hij kan niet wachten om de zin te delen die hem de hoofdprijs gaat bezorgen. Hij deelt: ‘Ik hou van mijn oren en mijn hoortoestel omdat…

… ze samen mijn klankbord zijn.’

Opa kijkt me aan met een zegevierende blik die boekdelen spreekt. Het is meer dan vanzelfsprekend dat hij met deze zin gaat winnen.

We zijn nu een paar weken verder. Ik hoor net van opa dat hij alle hoop heeft opgegeven. Hij heeft gehoord dat hij de hoofdprijs niet heeft gewonnen. Hij maakt nog wel kans op één van de 20 waardebonnen.

Voor mij is opa hoe dan ook, voorbij elke prijs, een groots winnaar.

Comentários


bottom of page