top of page

Ont-leren ipv aan-leren

‘Ik zou zo graag zien dat we ont-leren in plaats van aan-leren’, deelt een vriendin met mij in ons gesprek via Zoom. Nog steeds merk ik hoe ik geraakt ben door haar woorden.

Er zijn tal van opleidingen, cursussen en workshops die je kan volgen. Er is zoveel om ons heen dat continu verschijnt en onze aandacht probeert te trekken. Oneindig veel keuzes die we kunnen maken. Zeeën aan kennis en vaardigheden die we ons kunnen aan-leren.

Als je ont-leert wordt het in mijn beleving stil. Dan is er geen keuze om te maken. Dan is er leegte. Dan is er volheid. Ik zie dan vaak een boom voor me die alleen te midden van een wijds landschap staat. Vol met alleen zichzelf. Vol van leven.

Het ont-leren is het buiten spelen als een kind. Het ont-leren is pure levenslust. Het ont-leren is thuis.
Comments


bottom of page