top of page

'Vol vrouw'

Ik laat je graag alvast kennismaken met een deel van mijn boek ‘Onverbloemd’, door een uitsnede met jou te delen. Ik heb mijn boek geschreven vanuit schaamteloos eerlijk zijn over intimiteit en seksualiteit en werk toe naar 'vol vrouw ' zijn.


‘Vol vrouw zijn’ komt voor mij thuis in het samensmelten van ieder schijnbaar contrast binnenin jezelf. Een ‘vol vrouw’ is vol-ledig. Ze is onafhankelijk van de volheid of ledigheid in haar leven. Je stelt jezelf daarin ook kritische vragen. Als alles om mij heen wegvalt, ben ik dan vol met alleen mijzelf?


Ik herinner mij hoe ik op de bruiloft van twee geliefde vrienden een uitsnede van het gedicht De Profeet mocht voordragen van Khalil Gibran. Op dat moment was in mijn eigen leven alles anders gelopen dan ik aanvankelijk had bedacht. Mijn kat was plotseling overleden en mijn geliefde ging verder met een andere vrouw. Twee mannen die ik beiden liefhad, verlieten mij in korte tijd. Toen ik tijdens de bruiloft de zinnen voordroeg ‘Je kunt de koers van de liefde niet bepalen. Wanneer de liefde jou waardig is, zal zij jouw koers bepalen’ schoot ik vol. Deze zinnen ontroerden mij. Vaak heb ik bij de mannen die ik in mijn leven heb ontmoet de koers in de liefde willen bepalen. Dan wilde ik aan het stuur zitten. Dan was ik zo mijn best aan het doen. Dan was ik grootse liefde aan het zoeken, waar de grootse liefde simpelweg in mij is. Toen ik daar voor die grote groep mensen stond, besefte ik dat niets in mij nog een koers wilde bepalen. Ik stond met lege handen het gedicht voor te dragen. Handen die tegelijk zo vol waren. Het belangrijkste is dat we onszelf zien in de grootste liefde die we zijn. Dat we onszelf zien in de liefde die ons waardig is. De grootse liefde is onvoorwaardelijk voor ieder van ons aanwezig. Daarin vallen, dat is vanuit waarheid leven. Vanuit daar bepaalt de liefde als vanzelf jouw koers.'Comments


bottom of page